Hr. Nestor, õppige Ene Ergmalt!

Sattusin eile Eiki Nestori Facebooki lehele,

pilt: ohtuleht.ee

pilt: ohtuleht.ee

kus meie Riigikogu esimees hooples, et „trashisin lihtsameelsete saadetisi”. Tõlgin selle ka teistele – Nestor kustutab lugemata inimeste Riigikogu esimehele saadetud pöördumised. Kirjade kustutamises pole ju midagi halba, aga Riigikogu esimehel sellega hoobelda, kuidas tema poole pöörduvate “lihtsameelsete” inimeste kirju lihtsalt ära kustutab, lihtsalt ei sobi.

Nestor on koguaeg rääkinud vabakonna olulisusest ja sellest, kuidas inimeste võime ja tahe ise organiseeruda muudab meie ühiskonda paremaks ja avatumaks. Nestor ise oli ka see, kes käis välja isegi idee kaasata vabakonna esindajad sõnaõigusega Riigikogu komisjonide töösse.

Oma pressiteadetes räägib Nestor sellest, kuidas riiki puudutavate oluliste otsuste tegemisel on vaja rohkem avalikkust kaasata ja rääkimise kõrval ka kuulata seda, mis toimub väljaspool istungitesaali. Kuidas läheb selle ideoloogiaga kokku kodanike pöördumiste „trashimisega” hooplemine, jääb mulle kergelt öeldes arusaamatuks.

Ma saan aru küll sellest, et postkasti potsatavatekirjade sisu ei pruugi inimesele alati meeldida. Aga minu jaoks on vastuvõetamatu suhtumine, et meil on hea vabakond ja paha vabakond, et meil on head kodanikud ja pahad kodanikud. Esimesed seisavad ideede eest, mis koalitsioonile sobivad ja teised tegelevad mingi kõrvalise jamaga. Esimesega tuleb suhelda ja neile vastata, teise kirju „trashida”. Arvamusfestivali vaimust on selline suhtumine väga kaugel.

Lugupeetud hr. Nestor! Näib, et ka riigikogu esimeheks tuleb kasvada. Isegi siis, kui oled seda tööd kõrvalt aastakümneid näinud. Ma soovitan kõigepealt alustada sellise dokumendi nagu kaasamise hea tava läbilugemisest – see annab kuhjaga näpunäiteid, mida kaasamine ja kodanikuühiskond tegelikult tähendab.

Ja pärast seda soovitan ma helistda Ene Ergmale, kes 10 aastat seda haamrit hoidis, mis nüüd teie käes on. Ta võib õpetada seda kuulamist, mida Nestor oma pressiteadete ja algatustega nii oluliseks on pidanud.

Tean ja saan kinnitada, et ka Enele tuli igasuguseid pöördumisi ja kohtumisi, mis talle maailmavaateliselt olid vastukarva. Ometi leidis Ene nende kõigi jaoks aega ja oli piisavalt enesekindel, et tegeleda ka teemade ja inimestega, kes talle võibolla isiklikult just kõige rohkem ei meeldinud. Sellest on palju õppida isegi nii kogenud rahvasaadikul kui Sina, Eiki.

2 kommentaari

  1. Kira Aav · · Vasta

    Tänan,hr.Kiisler.Ja lisan veel:mida head on sotsidelt tulnud meie Eestile läbi aegade?Ma ei usalda neid mitte!

  2. vooglaid · · Vasta

    Väga õiged seisukohad, hr Kiisler! Tänan! Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liider näib arvavat, et kuulata tuleb üksnes neid kodanikke, kes toetavad sotside pürgimusi. Selline positsioon oleks iseensestki ebahärrasmehelik, kuid Riigikogu spiikri puhul on see lausa skandaalne.

Lisa kommentaar