Tuhanded külad, tuhanded talud…

pilt: visitestonia.com

pilt: visitestonia.com

Eesti Päevaleht kirjutas nädalapäevad tagasi, et kurjad nimekupjad on asunud tegutsema ja tahavad 30 000 talul nimed poolvägisi ära muuta. Nii püstitatuna on teema arusaadavalt intrigeeriv. Ja sama arusaadavalt tundub see ogarusena ning tekitab küsimusi, kas riigil tõesti millegi targemaga tegeleda ei ole. Katsuks sellesse pisut objektiivset selgust tuua.

Esiteks – ülekaalukas enamus neist 30000 kohanimest on tegelikult tehnilised objektid (teed, mastid, alajaamad), millest igaühel on ka mingi nimetus kuskil andmebaasis, kuid tavalisele inimesele elu ei mõjuta need karvavõrdki.

Niisamuti peaks emotsionaalset laengut pisut maha võtma teadmine, et valdavalt on tegu tehnilist laadi õigekirjaprobleemidega (suur- ja väiketähe, side- ja mõttekriipsu, võõrtähtede ja numbrite kirjutamine, kokku- ja lahku kirjutamine, täht- ja numberlisandite kasutamine jmt). Selliste vigade kordategemist vaevalt et keegi väga taunib. Seda teiseks.

Ja kolmandaks ütleb meie kohanimeseadus, et kohanimed on eestikeelsed ning seaduse eesmärk on neid kaitsta. Ka seda põhimõtet vaevalt et keegi väga vaidlustab. Eriti, kuna seadus ütleb ka, et lubatud on aja- ja kultuurilooliselt põhjendatud erandid. Just nende alla saab liigitada ka vanas kirjaviisis olevad talunimed, mida nende 30000 parandamist või täpsustamist vajava kande hulgas tuhatkond.

Aga nagu ikka, on saatan kinni detailides ja kui detailid kohtuvad liigse agarusega, on tulemuseks üks segapuder. Ja mingi osa ajalooliste talunimede puhul ongi paraku läinud nii, et kohalike omavalitsused on automaatselt inimestele kirjad välja prõmminud.

Selle asemel võiks aga hinnata, kas tänapäevastele õigekeelsusnõuetele mittevastav kohanimi on piirkonna aja- või kultuurilugu silmas pidades põhjendatud. Kohalikud omavalitsused teavad kohalikke olusid kõige paremini ja ilmselgeid asju ei ole pea ilmtingimata inimeste käest kirjalikult üle küsima. Ma ei pea sellist asjatut halduskoormuse panemist inimeste õlgadele õigeks. Saatsin sellesisulise märgukirja täna ka kõikidele omavalitsustele.

Ja natuke meeleolumuusikat ka: https://www.youtube.com/watch?v=QqOAV71SrbU

Üks kommentaar

  1. monster legends hack download · · Vasta

    Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
    you may be a great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back very soon. I want
    to encourage you to ultimately continue your great work, have
    a nice morning!

Lisa kommentaar